„Робувам само на свободата“
Български културен институт, Братислава
, 08 декември 2022 г.

// Представителната документална изложба//

Екипът ни има удоволствието да ви покани на представителна документална изложба “Робувам само на свободата”, посветена на Стефан Гечев в Български културен институт в Братислава под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Н. Пр. г-н Васил Петков.

Откриването е на 8 декември (четвъртък) от 17:30 ч., в Български културен институт в Братислава (Jesenského 7, Bratislava, Slovakia). Изложбата може да бъде посетена от 8 декември 2022 г. до 20 януари 2023 г.

Специално място в изложбата е отредено на един важен период от дипломатическата кариера на Стефан Гечев, когато той работи като аташе по печата в Българското посолство в Братислава (1942 -1946). Включените оригинални архивни материали свидетелстват за смутното военно време, когато цяла Европа гладува, а германците правят от Братислава образец за благоденстващ град и „витрина на бъдеща Европа“; за срещата на Стефан Гечев през август 1943 г. с Цар Фердинанд I в замъка Соколовци (централна Словакия), натоварен да му предаде лично скръбната вест за внезапната кончина на неговия син цар Борис III; за изгонването на Гечев от Братислава през 1944 г. и интернирането му от германците в малкото градче Пиещяни, след като се е обявил за привърженик на правителството в София.

Изложбата е изградена от богат масив оригинални материали. Тя включва ръкописи, документи, фотографии, първи издания на книги и художествени произведения; присъстват стиховете, художествените преводи и мемоарните текстове на автора, събрани в 18 пана на български и на английски език, придружени от резюмета на словашки език

Автори на изложбата са Румяна Пашалийска и Стефан Артамонцев;
🖌 Графичното оформление е дело на Стефан Артамонцев;
🖊 Текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев и Александър Поплилов.
🎗 Изложбата се реализирана с партньорската подкрепа на: Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Държавен културен институт към Министъра на външните работи, ART Gallery Artamontzev, Сдружение Аристотел -културен мост. Ελληνοβουλγαρικός σύνδεσμος Αριστοτέλης и Български културен институт в Братислава.

Проект „Събития“ се реализира с финансовата подкрепа на програма
Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.