РОБУВАМ САМО НА СВОБОДАТА

Никога не съм бил комунист, но винаги съм вярвал, че може да се построи едно общество, което да мисли за утрешния ден и да развива духовните сили на хората. Аз и сега вярвам в това.

***

Когато ми предложиха да вляза в партията, казах, че вярвам в Бога, а за нея трябват антихристи.

***

Работил съм във Външно министерство, в „Стършел”, в Сатиричния театър, в сп. „Пламък” и … винаги са ме уволнявали.

***

Опитът, който натрупах през годините, е безценен, но и много горчив. Можех да имигрирам навремето, но това, което написах тук, на Запад никога не бих могъл да напиша.

***

По принцип политиката не ме е интересувала. Занимавал съм се само с литература, но винаги съм знаел, че сталинизмът не е социализъм.

***

Без да съм краен оптимист, смятам, че светът върви полека –лека към една културна общност, в която националните въжделения ще останат на заден план. В едно далечно бъдеще от 50-100 години ние можем да играем важна обединителна роля между двете култури – ислямската и християнската. Ако,разбира се, не стане война.

***

Войната е край нас. Един закон от термодинамиката твърди, че всяка организирана система се стреми към хаос. Това е абсолютен закон. Това се казва ентропия. Ентропията е величина, която показва до каква степен една организирана система е стигнала по пътя си до хаоса. Всеки организъм обаче изработва системи за намаляване и спиране на ентропията. В крайна сметка ентропията ще победи, ако човешкият мозък не й се противопостави.

***

Диктатурите спират ентропиите, но спират и живота.

***

Нима при Сталин е имало живот, или при Робеспиер, когото аз много уважавам?

***

Едно време е имало два закона, на които хората са се подчинявали: божественият закон и законът на обществото. И след като вече не вярваме и не се страхуваме от божествения закон, какво може да ни накара да се подчиняваме на обществените закони?

***

Светът досега се крепеше на поляризацията. Двете световни сили поддържаха едно равновесие.Сега то е нарушено и аз много се страхувам от една тотална война през новия век.

***

След нея може би ще трябва да се създаваме отново.

***

Има спасение и то ни е посочено в евангелието. Но никой не му обръща внимание. Това е обичта.

***

Всеки човек трябва да даде една част от егоизма си в полза на другите.

***

Прочутият цигулар на Америка Йехуди Менухин се отказа от многобройните си коли и сега се придвижва с велосипед.

***

Мои богати приятели от Швейцария се лишиха дори от електрическия ток. Отопляват се с дърва, които сами събират в гората.

***

Диоген пиел вода с кратунка. Един път срещнал на чешмата дете. Малкият пиел вода от шепичката си. Без да се замисля, философът захвърлил кратунката, разбрал, че просто няма нужда от нея.

***

Съвременният човек робува на вещите, а не на свободата.

***

Колко са нещастни нашите хора в парламента. Сакън да не се разтури, ще им отидат големите заплати.

***

Платон е казал, че хората на изкуството в никой случай не трябва да управляват. Били емоционални. Имам много познати, които властта промени до неузнаваемост.

***

Не е вярно, че само бедните се поддават на корупция. Вижте в Италия богаташите…

***

Рано или късно ще дойде ден, когато властта няма да бъде начин за забогатяване, а действителна служба в името на хората.

***

На дремногръцки „министър” означава човек, който гребе с весла по посока на движението.

***

В последната си пиеса „Нощта на разбойника Варава” исках да кажа, че безпричинно сме толкова лоши.
***
Без да сме разбойници, ние също се нуждаем от покаяние.