ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
ЗА ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ ПО СВЕТА
„СТЕФАН ГЕЧЕВ”

 


Конкурсът е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините конкурсът се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. След смъртта на големия поет и преводач се приема решение на ръководството на агенцията и той носи името „Стефан Гечев“.
За всяко издание темите са различни: „Знай своя род и език”, „Моите български корени”, „Кои български писатели познавате и обичате?”, „Какво отговарям, когато ме питат за България?”, „Какви български празници и обичаи тачите и обичате?”, ”Какви са приликите между българите и хората в държавите, в които живеете”, „Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта в моя свят” и др. До 2020 г. участие са взели повече над 3300 деца и юноши от 25 държави.
Журито е оглавявано от известни български творци като самия Стефан Гечев, Любомир Левчев, Георги Данаилов, Виктор Самуилов, Недялко Йорданов, Кина Къдрева и други. Най-добрите творби през годините са публикувани в сп. „Родна реч”, в новото списание за детско творчество „Детски глас”, в списание „Аз съм българче”, в уеб сайтове на български общности по света, в специални издания, посветени на ежегодните издания на конкурса, в сборника „С перо и четка за България” и др. Участниците са разделени в три възрастови групи: от 6 до 10 години; от 11 до 14 години и юноши от 15 до 18 години.
През 2021 г. Държавната агенция за българите в чужбина организира двадесет и петото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. В рамките на изданието бяха обявени следните теми:
1. „България и аз”
2. „Българският дух – неподвластен на времето“

 

Стефан Гечев председател на журито за Детския литературен конкурс към ДАБЧ